Energetikai tudnivalók

Energiaosztályok

A 2016 óta érvényben lévő dupla betűs energetikai skála 12 osztályból áll. A legmagasabb szintet az "AA++ Minimális energiaigényű", a legalacsonyabbat a "JJ Kiemelkedően rossz" kategória jelenti. 2015-ig egy betűs osztályozás volt érvényben, ezek az energiatanúsítványok ma már nem érvényesek.

Az energiaosztályt az épületenergetikai tényezők két fő csoportja határozza meg: az épületgépészeti rendszerek hatásfoka, valamint a határoló felületek hőszigeteltségének mértéke. A besorolás igen objektív, a kalkulációk menetét jogszabály írja le, így az gyakorlatilag független a készítő mérnök személyétől, személyes véleményétől.

AA++ a legmagasabb energiaosztály

Helyszíni felmérés – 30 perc

A helyszíni felmérés kötelező része az energetikai tanúsításnak, e nélkül nem készíthető el a szakvélemény. A munka a megbízó által küldött adatok alapján sem végezhető el önmagában. A helyszínen szemrevételeznünk kell a fűtési és melegvíz készítési rendszereket, a nyílászárókat és minden fontosabb épületszerkezetet. A jogszabály szerint fényképet kell készítenünk egy jellemző nyílászáróról, az épület homlokzatairól és a hőtermelő berendezésekről.

Hőkamerás épületdiagnosztika

A hőkamerás épületdiagnosztikát - ahogy a neve is jelzi - hibakeresésre használják, az energetikai tanúsításhoz kapcsolódóan egy cég sem végzi. Jellemzően az épület kivitelezési hiányosságait, vagy egyéb hibáit keresik hőkamerás felvételekkel. Érdemes tudni, hogy csak a téli fűtési szezonban lehetséges elvégezni a mérést, ugyanis az épület hővesztesége csak ekkor látható a felvételeken.

Új épület használatbavételéhez

Új épületek építését követően, a használatbavétel tudomásulvételi eljárásához minden esetben szükséges energetikai tanúsítványt készíttetni. Helyszíni szemlét tartani ebben az esetben is kell, de a szakvélemény az engedélyezési tervdokumentáció alapján készül. Várjuk ajánlatkérését!